Quantcast
Channel: martinvanvuure
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Roadmap Van-Naar-Verleden-Toekomst

$
0
0

Zie ook conceptmap in PDF in DropBox 

Dit is een visualisatie van IST en SOLL en geeft globaal wat de zaken in het verleden waren en hoe wellicht de planning naar de toekomst eruit ziet. De visualisatie bestaat uit een viertal kwadranten: 

    Links-boven: IST, Van, Probleem/uitdaging

    Rechts boven: SOLL, Naar, Droom, oplossing, wens situatie

    Links onder: verleden, trends en ontwikkelingen

    Rechts onder: planning, actionplan, mee te nemen zaken, mijlpalen 

Wat mij betreft een belangrijk onderdeel van een praatplaat voor elk project/ verandering.

hoe kijk jij aan tegen visualisaties?

Heb je voorbeelden van visualisatie die als best practice gebruikt kunnen worden?



LEAN IT

$
0
0

Lean is een manier van kijken afkomstig uit de autoindustrie in Japan / Toyota. De klant staat centraal en er wordt naar continue incrementele verbetering en vermindering van verspilling (met respect voor de mensen …)  gestreefd. Lean heeft tot een aantal zaken als Kaizen, Kanban, kwaliteitscirkels et cetera geleid. 

Dit proces is niet alleen in de fabricage van auto’s toepasbaar maar ook binnen de overheid, zorg en in de IT. LEAN-IT is Lean toegepast op Informatie Technologie. Lean-IT is als volgt samen te vatten: 

5 principes:

gericht op ‘de redelijkheid’

een verandering van mindset

Lean en IT:

 

Voor Lean geldt dat initiatief /  cruciaal is:

Zie ook de volgende bronnen: lean for dummies (SlideShare) / EverNote,  Lean – learning (SS), ….

Lean is het verminderen van fouten, of in ieder geval de gevolgen van fouten zo snel mogelijk zichtbaar krijgen bij de persoon die actie kan nemen. Lean staat feitelijk aan de basis van ontwikkelingen als “Shift-left” maar ook van het verminderen van onnodige handelingen.

Zie ook de pdf op Dropbox

Lean slaat niet alleen op processen en informatie maar ook op energiegebruik en duurzaamheid. Lean is eigenlijk een soort MVO en gaat uit van ‘genoeg is genoeg’.  

Hoe kijk jij aan tegen LEAN en IT?

Welke acties kunnen in gang gezet worden om de IT Lean te krijgen?

Wat zijn de best-practices met LEAN(IT)?


Het speelveld van Implementatie Management

$
0
0

Mijn werkgebied beweegt zich over een aantal deelgebieden / functies heen. Ik pas deels in het hokje van proces-/service -management, deels in project-/programma-management en deels doe ik veranderingsmanagement. Rode draad vormt het organiseren van oplossingen. Wat ik ‘werkende systemen’ noem bevindt zich in de hotspot tussen mens – organisatie- techniek.

Ik pendel tussen de donkerblauwe deelgebieden.  Hierin bevinden zich allerlei onderwerpen die mij interesseren zoals business communicatie, verandermanagement, visualiseren, identity management, contract management, service delivery ..

Voorheen had je PM die iets ontwierpen, realiseerden, testen en vervolgens (in een big bang) overdragen aan de service manager om het te gaan exploiteren / stabiel te houden. In mijn ogen worden systemen meer en meer aangepast en niet als een soort Greenfield ontworpen gebouwd / getest …. Dit gebeurd nog wel maar de tendens is meer agile / SCRUM. Verandering/flexibiliteit is steeds meer de norm daarom integreert de rol van project manager en servicemanager meer en meer. 

Proces-/service management

Ik moet bekennen dat ik ITIL bijna altijd als leidraad gebruik in het procesmatig werken. Naast de diverse processen geeft ITIL ook een mooi kader, beginpunt voor onderwerpen als oa.  Identity/security management, kennismanagement, contractmanagement. Het belangrijkst (in mijn ogen) is het gebruik van best-practices / stappenplannen om het leven makkelijker te maken en van eerdere ervaringen te kunnen leren / kennis te delen. 

Het maken van afspraken omtrent te leveren diensten en het nakomen hiervan is in essentie van service management. Het gaat uiteindelijk om klanttevredenheid en verwachtingsmanagement. Tegenwoordig komen hier ook verantwoordelijkheden als contractmanagement en regie bij. In essentie is dit uitwisselbaar hoewel de rol anders wordt ingevuld.

Project-management 

Project management is gericht op het éénmalig realiseren, in een tijdelijk samenwerkingsverband, van resultaten om het realiseren van een BC door de opdrachtgever mogelijk te maken.  Het opleveren van de afgesproken resultaten betekent het einde van het project. Projecten zijn meestal een eerste en soms een tweede order van verandering.  Het éénmalig realiseren (big-bang) wordt meer en meer vervangen door het iteratief realiseren (agile). Groot voordeel is groeien, leren en snelle / afgestemde benefits.

Waar nuttig maak ik gebruik van de Prince2 methodiek, met name product gebaseerd werken, de BUS als governance, Management by exception zijn zaken die ik uit Prince meeneem. 

Voor mij is de omvang van projecten eindig zodra de menselijke maat overschreden wordt ben ik niet de persoon die dit kan managen. Waar de menselijke maat ligt is de vraag. Ik zou stellen knip het project op als het boven één M gaat, of als er meer dan 25 mensen aan werken. Ik denk dat een PM nauwelijks ownership kan nemen op dergelijke projecten ….

Programma-management

Programma management is het planmatig realiseren van doelen, hiervoor kunnen resultaten uit projecten (van verschillende aart) worden gebruikt als ondersteuning. De scope is veel al breder om de uiteindelijke doelen te kunnen bereiken. Programma’s kunnen langere tijd blijven voortbestaan en uit meerdere tranches bestaan met een wisselende inzet van resources. De programma manager wordt aangesproken op het halen van de doelen. Bij de inhoud van de doelen zou een programmamanager zich persoonlijk betrokken moeten voelen (herkennen, erkennen ..)

Verander-management / implementatie management

Project-/programma management en service management betekent voor mij ook pendelen tussen vaste zaken uit de methode en improvisatie, ik hanteer ze niet als tegenstellingen, sluit zaken niet uit maar juist als aanvullingen. Veranderingsmanagement is het veranderen van de manier van (samen)werken, de mindset, eigenaarschap en is meer gericht op de zachtere/menselijke kant. Het is enerzijds veel omvattender, het betreft veelal een tweede en soms een derde orde verandering en gaat daarmee veel dieper dan de pure inhoud. Het heeft meer te maken met gedrag, mensen betrekken/meekrijgen, beweegredenen/motivaties en uiteindelijk ‘het waarom’. Het gaat om een beweging van ‘IST’ naar ‘Soll’ waarbij kennis wordt uitgewisseld, ervaring wordt opgedaan, geleerd en er anders gewerkt gaat worden. In de ‘Soll’ situatie zullen rollen en verantwoordelijkheden helder moeten zijn, eigenaarschap en vernieuwing belegd. 

De combinatie van projectmatige vernieuwing, het procesmatig draaiend houden en verbeteren van de dagelijkse business en het veranderen als persoon en organisatie vormen met elkaar implementatie-management. Implementatie-management leidt tot ‘werkbare systemen’ (technisch foutloos, belegde verantwoordelijkheden/eigenaarschap en beschikbare gebruiksinfo) die zich blijvend aanpassen.  

Portfoliomanagement / productmanagement 

Portfoliomanagement / productmanagement is gericht op de dienstverlening die de organisatie levert. Het gaat over de relatie tussen ‘de verkoop’ en ‘de productie’ en hoe die elkaar vinden/communiceren/groeien. Een van de kernpunten is het bewaken van eenvoud / overzicht en consistentie. 

Hoe kijk jij aan tegen implementatie management?

Wat versta jij onder implementation management?



Implementatie management verbeteren

$
0
0

Met de afronding van een project heb je nog niet ‘een werkend’ systeem / met een nieuwe gereedschapskist ben je nog geen vakman. 

Veranderingen vergen naast technische/inhoudelijke aspecten, zoals de invoering van een nieuwe applicatie of desktop,  ook aanpassingen in zachtere aspecten zoals  in manier van (samen)werken, mindset, communicatie, businessmodel,  eigenaarschap, adaptatie en opleiding. Dit is het werkgebied van Implementatie-Management (IM) zie ook https://martinvanvuure.wordpress.com/2015/07/23/het-speelveld-van-implementatie-management/


IM zit tussen Projectmanagement(PM) en Management of Change(MoC). PM is vooral gericht op 1e orde veranderingen – de invoering van een nieuw IT-systeem- MoC is meer gericht op cultuur veranderingen en veranderingen in paradigma’s.  Eigenlijk gaat het om het perspectief van wat we als ‘een goed werkend systeem’ beschouwen. Een technisch werkend systeem vormt vaak de basis maar in sommige gevallen is er meer nodig om tot een vanuit meerdere perspectieven werkend systeem te komen.

  1. PM
    • Realisatie van een Technische werkend systeem: het systeem werkt volgens de direct betrokkenen (in het project)
    • eerste orde verandering 
  2. Implementatie Management
    1. Systeem Bruikbaar: voor de early adopters buiten project
    2. Systeem Breed gebruikt: uitgedragen binnen de organisatie, delen van kennis en best-practices
    3. Integratie: het vormt een schakel in een (dienstverlenings)keten 
    4. Continuos improvement en eigenaarschap: aanpassing in manier van werken
  3. MoC
    • Aanpassing in de cultuur, paradigma’s, business propositie 

Voor een project is het WAT en het HOE belangrijk, bij implementatie is het vooral het WAAROM, ‘de toekomst(visie)’ en het WIE. Verantwoordelijkheden, manier van werken, eigenaarschap, leren en communiceren vergen deliverables en activiteiten die onder implementatie management kunnen worden geschaard. Uiteindelijk is het zaak om stapsgewijs de dienstverlening te borgen en op het gewenste veiligheidsniveau te krijgen.

 

Volwassenheidsniveaus …..<wellicht iets CMMs Achtig>

  1. Je kunt er mee werken
  2. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden 
  3. Je past je werkproces aan 
  4. Je kunt het overdragen
  5. Je integreert aanvullende technieken (naast de hamer ook andere tools ….) 
  6. Je bouwt het uit: je deelt kennis, maakt het veiliger/efficiënter/duurzamer … Draagt kennis over aan.


 

 

Hoe kijk jij aan tegen Implementatiemanagement? 

Wil graag een vragenlijst maken om een oordeel over de volwassenheid van IM te kunnen geven. Welke vragen zou ik moeten stellen? 

Wanneer is IM  goed? Welke criteria gelden voor IM?

Wat zou je moeten meenemen bij het vormgeven van IM?

Ben benieuwd naar jou gedachten. 

 

 


Community creation

$
0
0

I created a number of maps about community creation. I want to share my thoughts about it with you. A community, is part of knowledge management

introduction 

Communities evolve from a focus on interest – understanding to learning. 

steps to create a community

The complete PDF about community creation you can find here. Some additional info about this topic you can find here.

Questions

What are your thoughts about community creation?

Do you have a practice for creating a community?


Dienstontwikkeling

$
0
0

Dienstontwikkeling heeft zowel ontwerp-activiteiten (met name binnen het project/ de leverancier, ‘waterval-achtig’) en ontwikkel-activiteiten (met name met de omgeving, ‘agile’).  Iteraties van verbeteringen zullen continue herhaald moeten blijven worden om de dienst levensvatbaar te houden (zie ook pendelen)


Naast product / technische aspecten gaat het vooral om ‘het gebruik’, ‘de organisatie’, ‘de uitwisseling’, delen van ervaringen en het verder laten groeien van de dienst. Dienstontwikkeling is altijd een samenspel tussen leverancier en klant, verbeterdoelen en deliverables worden in gezamenlijkheid vastgesteld en gemanaged. Doelen kunnen in een serviceplateau-planning / roadmap worden verwoord, deliverables zijn vaak organisatie specifiek. 

Vragen

Hoe kijk jij aan tegen dienstontwikkeling?

Heb je een aanpak/methode/proces om diensten te ontwikkelen? 

Hoe ziet een service plateau planning eruit?

Welke activiteiten / producten onderken jij?


Ben benieuwd naar je reactie / comment


Digitalisering

$
0
0

Digitalisering is al lang gaande en is eigenlijk niets nieuws. Toch kom je digitalisering en digitaliseringsprojecten steeds vaker tegen. Mijn gedachten over digitalisering heb ik in een visual gedumpt.

De context van de digitalisering is bepalend om te weten waar het eigenlijk over gaat. 

Het actuele – vergrootbare – bestand met verdere aanvullingen  staat als PDF opDropBox 

Digitalisering op het niveau van de samenleving is een trend die voor grootschallige verandering zorgt oa door de gevolgen op het vlak van werken / personeelsreductie. Het speelt in ongeveer alle gebieden van onze samenleving van zorg tot onderwijs, van communicatie tot alles met ‘een e-“. 

Digitalisering vormt de basis voor automatisering, cloudificatie, robotisering, e-communicatie, e-overheid, e-zorg en e-… Zoals Friedman dit reeds in ‘the world is flat’ verwoordde zal alles dat ‘ door een touwtje kan’ naar de meest effectieve plek verhuizen. Het starte met repeterend werk maar inmiddels is er geen enkele beperking en worden ook gebieden als gezondheid ‘slachtoffer’ van digitalisering.

wat zijn uw beelden bij digitalisering?

wat zijn de ontwikkelingen? Moeten we ze promoten of in goede banen leiden?


Community creatie 2 / drama driehoek

$
0
0

Community is een vreemd ding, iedereen heeft het er over maar steeds betekent het net iets anders.

In mijn beleving wordt de essentie van een community verwoord in onderstaand plaatje:

Mijn ideeën en wellicht te nemen stappen heb ik in een praatplaat in PDF format verwoord, ik zal dit document regelmatig actualiseren.

Actieve communities kunnen veel bieden in de zin van professionalisering en kennisontwikkeling / deling:

Er is een wereld aan tooling beschikbaar met name voor gebruik binnen organisaties. Google+ lijkt een goede manier om een community vorm te geven  ook buiten organisaties? Ik ben nog zoekend naar het collaboratie aspect.

Wat zijn jouw ideeen over community en community creatie? 

Wat zijn jouw best-practices en tips om effectieve community’s te vormen?

Ben benieuwd naar je reactie?



LEAN IT

$
0
0

Lean is een manier van kijken afkomstig uit de autoindustrie in Japan / Toyota. De klant staat centraal en er wordt naar continue incrementele verbetering en vermindering van verspilling (met respect voor de mensen …)  gestreefd. Lean heeft tot een aantal zaken als Kaizen, Kanban, kwaliteitscirkels et cetera geleid. 

Dit proces is niet alleen in de fabricage van auto’s toepasbaar maar ook binnen de overheid, zorg en in de IT. LEAN-IT is Lean toegepast op Informatie Technologie. Lean-IT is als volgt samen te vatten: 

5 principes:

gericht op ‘de redelijkheid’

een verandering van mindset

Lean en IT:

 

Voor Lean geldt dat initiatief /  cruciaal is:

Zie ook de volgende bronnen: lean for dummies (SlideShare) / EverNote,  Lean – learning (SS), ….

Lean is het verminderen van fouten, of in ieder geval de gevolgen van fouten zo snel mogelijk zichtbaar krijgen bij de persoon die actie kan nemen. Lean staat feitelijk aan de basis van ontwikkelingen als “Shift-left” maar ook van het verminderen van onnodige handelingen.

Zie ook de pdf op Dropbox

Lean slaat niet alleen op processen en informatie maar ook op energiegebruik en duurzaamheid. Lean is eigenlijk een soort MVO en gaat uit van ‘genoeg is genoeg’.  

Hoe kijk jij aan tegen LEAN en IT?

Welke acties kunnen in gang gezet worden om de IT Lean te krijgen?

Wat zijn de best-practices met LEAN(IT)?


Het speelveld van Implementatie Management

$
0
0

Mijn werkgebied beweegt zich over een aantal deelgebieden / functies heen. Ik pas deels in het hokje van proces-/service -management, deels in project-/programma-management en deels doe ik veranderingsmanagement. Rode draad vormt het organiseren van oplossingen. Wat ik ‘werkende systemen’ noem bevindt zich in de hotspot tussen mens – organisatie- techniek.

Ik pendel tussen de donkerblauwe deelgebieden.  Hierin bevinden zich allerlei onderwerpen die mij interesseren zoals business communicatie, verandermanagement, visualiseren, identity management, contract management, service delivery ..

Voorheen had je PM die iets ontwierpen, realiseerden, testen en vervolgens (in een big bang) overdragen aan de service manager om het te gaan exploiteren / stabiel te houden. In mijn ogen worden systemen meer en meer aangepast en niet als een soort Greenfield ontworpen gebouwd / getest …. Dit gebeurd nog wel maar de tendens is meer agile / SCRUM. Verandering/flexibiliteit is steeds meer de norm daarom integreert de rol van project manager en servicemanager meer en meer. 

Proces-/service management

Ik moet bekennen dat ik ITIL bijna altijd als leidraad gebruik in het procesmatig werken. Naast de diverse processen geeft ITIL ook een mooi kader, beginpunt voor onderwerpen als oa.  Identity/security management, kennismanagement, contractmanagement. Het belangrijkst (in mijn ogen) is het gebruik van best-practices / stappenplannen om het leven makkelijker te maken en van eerdere ervaringen te kunnen leren / kennis te delen. 

Het maken van afspraken omtrent te leveren diensten en het nakomen hiervan is in essentie van service management. Het gaat uiteindelijk om klanttevredenheid en verwachtingsmanagement. Tegenwoordig komen hier ook verantwoordelijkheden als contractmanagement en regie bij. In essentie is dit uitwisselbaar hoewel de rol anders wordt ingevuld.

Project-management 

Project management is gericht op het éénmalig realiseren, in een tijdelijk samenwerkingsverband, van resultaten om het realiseren van een BC door de opdrachtgever mogelijk te maken.  Het opleveren van de afgesproken resultaten betekent het einde van het project. Projecten zijn meestal een eerste en soms een tweede order van verandering.  Het éénmalig realiseren (big-bang) wordt meer en meer vervangen door het iteratief realiseren (agile). Groot voordeel is groeien, leren en snelle / afgestemde benefits.

Waar nuttig maak ik gebruik van de Prince2 methodiek, met name product gebaseerd werken, de BUS als governance, Management by exception zijn zaken die ik uit Prince meeneem. 

Voor mij is de omvang van projecten eindig zodra de menselijke maat overschreden wordt ben ik niet de persoon die dit kan managen. Waar de menselijke maat ligt is de vraag. Ik zou stellen knip het project op als het boven één M gaat, of als er meer dan 25 mensen aan werken. Ik denk dat een PM nauwelijks ownership kan nemen op dergelijke projecten ….

Programma-management

Programma management is het planmatig realiseren van doelen, hiervoor kunnen resultaten uit projecten (van verschillende aart) worden gebruikt als ondersteuning. De scope is veel al breder om de uiteindelijke doelen te kunnen bereiken. Programma’s kunnen langere tijd blijven voortbestaan en uit meerdere tranches bestaan met een wisselende inzet van resources. De programma manager wordt aangesproken op het halen van de doelen. Bij de inhoud van de doelen zou een programmamanager zich persoonlijk betrokken moeten voelen (herkennen, erkennen ..)

Verander-management / implementatie management

Project-/programma management en service management betekent voor mij ook pendelen tussen vaste zaken uit de methode en improvisatie, ik hanteer ze niet als tegenstellingen, sluit zaken niet uit maar juist als aanvullingen. Veranderingsmanagement is het veranderen van de manier van (samen)werken, de mindset, eigenaarschap en is meer gericht op de zachtere/menselijke kant. Het is enerzijds veel omvattender, het betreft veelal een tweede en soms een derde orde verandering en gaat daarmee veel dieper dan de pure inhoud. Het heeft meer te maken met gedrag, mensen betrekken/meekrijgen, beweegredenen/motivaties en uiteindelijk ‘het waarom’. Het gaat om een beweging van ‘IST’ naar ‘Soll’ waarbij kennis wordt uitgewisseld, ervaring wordt opgedaan, geleerd en er anders gewerkt gaat worden. In de ‘Soll’ situatie zullen rollen en verantwoordelijkheden helder moeten zijn, eigenaarschap en vernieuwing belegd. 

De combinatie van projectmatige vernieuwing, het procesmatig draaiend houden en verbeteren van de dagelijkse business en het veranderen als persoon en organisatie vormen met elkaar implementatie-management. Implementatie-management leidt tot ‘werkbare systemen’ (technisch foutloos, belegde verantwoordelijkheden/eigenaarschap en beschikbare gebruiksinfo) die zich blijvend aanpassen.  

Portfoliomanagement / productmanagement 

Portfoliomanagement / productmanagement is gericht op de dienstverlening die de organisatie levert. Het gaat over de relatie tussen ‘de verkoop’ en ‘de productie’ en hoe die elkaar vinden/communiceren/groeien. Een van de kernpunten is het bewaken van eenvoud / overzicht en consistentie. 

Hoe kijk jij aan tegen implementatie management?

Wat versta jij onder implementation management?



Implementatie management verbeteren

$
0
0

Met de afronding van een project heb je nog niet ‘een werkend’ systeem / met een nieuwe gereedschapskist ben je nog geen vakman. 

Veranderingen vergen naast technische/inhoudelijke aspecten, zoals de invoering van een nieuwe applicatie of desktop,  ook aanpassingen in zachtere aspecten zoals  in manier van (samen)werken, mindset, communicatie, businessmodel,  eigenaarschap, adaptatie en opleiding. Dit is het werkgebied van Implementatie-Management (IM) zie ook https://martinvanvuure.wordpress.com/2015/07/23/het-speelveld-van-implementatie-management/


IM zit tussen Projectmanagement(PM) en Management of Change(MoC). PM is vooral gericht op 1e orde veranderingen – de invoering van een nieuw IT-systeem- MoC is meer gericht op cultuur veranderingen en veranderingen in paradigma’s.  Eigenlijk gaat het om het perspectief van wat we als ‘een goed werkend systeem’ beschouwen. Een technisch werkend systeem vormt vaak de basis maar in sommige gevallen is er meer nodig om tot een vanuit meerdere perspectieven werkend systeem te komen.

  1. PM
    • Realisatie van een Technische werkend systeem: het systeem werkt volgens de direct betrokkenen (in het project)
    • eerste orde verandering 
  2. Implementatie Management
    1. Systeem Bruikbaar: voor de early adopters buiten project
    2. Systeem Breed gebruikt: uitgedragen binnen de organisatie, delen van kennis en best-practices
    3. Integratie: het vormt een schakel in een (dienstverlenings)keten 
    4. Continuos improvement en eigenaarschap: aanpassing in manier van werken
  3. MoC
    • Aanpassing in de cultuur, paradigma’s, business propositie 

Voor een project is het WAT en het HOE belangrijk, bij implementatie is het vooral het WAAROM, ‘de toekomst(visie)’ en het WIE. Verantwoordelijkheden, manier van werken, eigenaarschap, leren en communiceren vergen deliverables en activiteiten die onder implementatie management kunnen worden geschaard. Uiteindelijk is het zaak om stapsgewijs de dienstverlening te borgen en op het gewenste veiligheidsniveau te krijgen.

 

Volwassenheidsniveaus …..<wellicht iets CMMs Achtig>

  1. Je kunt er mee werken
  2. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden 
  3. Je past je werkproces aan 
  4. Je kunt het overdragen
  5. Je integreert aanvullende technieken (naast de hamer ook andere tools ….) 
  6. Je bouwt het uit: je deelt kennis, maakt het veiliger/efficiënter/duurzamer … Draagt kennis over aan.


 

 

Hoe kijk jij aan tegen Implementatiemanagement? 

Wil graag een vragenlijst maken om een oordeel over de volwassenheid van IM te kunnen geven. Welke vragen zou ik moeten stellen? 

Wanneer is IM  goed? Welke criteria gelden voor IM?

Wat zou je moeten meenemen bij het vormgeven van IM?

Ben benieuwd naar jou gedachten. 

 

 


Community creation

$
0
0

I created a number of maps about community creation. I want to share my thoughts about it with you. A community, is part of knowledge management

introduction 

Communities evolve from a focus on interest – understanding to learning. 

steps to create a community

The complete PDF about community creation you can find here. Some additional info about this topic you can find here.

Questions

What are your thoughts about community creation?

Do you have a practice for creating a community?


Dienstontwikkeling

$
0
0

Dienstontwikkeling heeft zowel ontwerp-activiteiten (met name binnen het project/ de leverancier, ‘waterval-achtig’) en ontwikkel-activiteiten (met name met de omgeving, ‘agile’).  Iteraties van verbeteringen zullen continue herhaald moeten blijven worden om de dienst levensvatbaar te houden (zie ook pendelen)


Naast product / technische aspecten gaat het vooral om ‘het gebruik’, ‘de organisatie’, ‘de uitwisseling’, delen van ervaringen en het verder laten groeien van de dienst. Dienstontwikkeling is altijd een samenspel tussen leverancier en klant, verbeterdoelen en deliverables worden in gezamenlijkheid vastgesteld en gemanaged. Doelen kunnen in een serviceplateau-planning / roadmap worden verwoord, deliverables zijn vaak organisatie specifiek. 

Vragen

Hoe kijk jij aan tegen dienstontwikkeling?

Heb je een aanpak/methode/proces om diensten te ontwikkelen? 

Hoe ziet een service plateau planning eruit?

Welke activiteiten / producten onderken jij?


Ben benieuwd naar je reactie / comment


Digitalisering

$
0
0

Digitalisering is al lang gaande en is eigenlijk niets nieuws. Toch kom je digitalisering en digitaliseringsprojecten steeds vaker tegen. Mijn gedachten over digitalisering heb ik in een visual gedumpt.

De context van de digitalisering is bepalend om te weten waar het eigenlijk over gaat. 

Het actuele – vergrootbare – bestand met verdere aanvullingen  staat als PDF opDropBox 

Digitalisering op het niveau van de samenleving is een trend die voor grootschallige verandering zorgt oa door de gevolgen op het vlak van werken / personeelsreductie. Het speelt in ongeveer alle gebieden van onze samenleving van zorg tot onderwijs, van communicatie tot alles met ‘een e-“. 

Digitalisering vormt de basis voor automatisering, cloudificatie, robotisering, e-communicatie, e-overheid, e-zorg en e-… Zoals Friedman dit reeds in ‘the world is flat’ verwoordde zal alles dat ‘ door een touwtje kan’ naar de meest effectieve plek verhuizen. Het starte met repeterend werk maar inmiddels is er geen enkele beperking en worden ook gebieden als gezondheid ‘slachtoffer’ van digitalisering.

wat zijn uw beelden bij digitalisering?

wat zijn de ontwikkelingen? Moeten we ze promoten of in goede banen leiden?


Community creatie 2 / drama driehoek

$
0
0

Community is een vreemd ding, iedereen heeft het er over maar steeds betekent het net iets anders.

In mijn beleving wordt de essentie van een community verwoord in onderstaand plaatje:

Mijn ideeën en wellicht te nemen stappen heb ik in een praatplaat in PDF format verwoord, ik zal dit document regelmatig actualiseren.

Actieve communities kunnen veel bieden in de zin van professionalisering en kennisontwikkeling / deling:

Er is een wereld aan tooling beschikbaar met name voor gebruik binnen organisaties. Google+ lijkt een goede manier om een community vorm te geven  ook buiten organisaties? Ik ben nog zoekend naar het collaboratie aspect.

Wat zijn jouw ideeen over community en community creatie? 

Wat zijn jouw best-practices en tips om effectieve community’s te vormen?

Ben benieuwd naar je reactie?



Nieuwe introductie

Drie manieren om als community online te communiceren met Skype

$
0
0

In essentie zijn er drie manieren van Skype gebruik als (online)community:

  • één op één: bilateraal, kennismaking, interview, tweegesprek
  • één op n: presentatie, talking head. Degene die spreekt komt in beeld.
  • één (+1) op n: presentatie met Facilitator. 

Naast de  “talking head” modus kun je ook andere applicaties of je bureaublad delen van je Windows of Mac delen. Door een Whiteboard te delen is gezamenlijk interactie / brainstorming mogelijk. Het is wel essentieel dat 

Gedachteplaat Kennismaken via Skype


Servant leadership

$
0
0

Wat mij betreft is Command en Control / ‘het Powermodel’ in een werkomgeving van kenniswerkers steeds minder het model waarmee organisaties geleid zouden moeten worden. Dienend Leiderschap heeft wat mij betreft de toekomst. IK heb weer een gedachteplaat gemaakt over Servant Leadership. Bijgaand enkele highlights:



Is dit herkenbaar?

WAt zijn jouw beelden  / ideeën m.b.t. Servant Leadership?

Ben jij een power of service gerichte leider?


Mijn kernwaarden, energie, kerncompetenties en kwaliteiten

Martin in 8 Wordle’s 

Viewing all 84 articles
Browse latest View live